Kaip kepti kaštonus
Kaip kepti kaštonus?
Norite nustebinti draugus neįprastupatiekalu? O gal tiesiog norite pats paragauti ko nors naujo? Pabandykiteišsikepti kaštonų! Kepti kaštonai yrapopuliarus užkandis vakarų Europoje. Deja, mūsų krašte valgomi kaštonai neaugair prisirinkę kaštonų gatvėje, nei draugų nei savo skrandžio nepripildysite.Tačiau nebūtina vykti į Paryžių ar Romą, kad galėtumėte paragauti tų keistųjų keptųkaštonų. Valgomų kaštonų galite nusipirkti ir čia, Lietuvoje. Šis receptastinka bet kokiam kaštonų kiekiui.
Pirmiausia kaštonus nuplaukite. Tuomet reikės įpjauti kaštonožievę. Tą reikia daryti, kad kepami kaštonai nesusprogtų ir, kad vėliau būtųlengviau nulupti žievę (žievė yra nevalgoma). Kai kurie virėjai siūlo kaštonožievę įpjauti X forma (du susikryžiuojantys pjūviai), tačiau pakanka įpjautikaštono žievę vienu skersiniu pjūviu - toks būdas yra saugesnis, nes kaštonožievė yra slidi, todėl lengva įsipjauti. Svarbu naudoti peilį skirtą duonaipjaustyti (su dantukais), nes jis ne taip slysta nuo kaštono žievės. Kaštonąsuimkite nykščiu ir rodomuoju pirštais, tuomet švelniai braukite peiliu perkaštono žievę. Kai pajusite, kad peilis padarė "vėžią" žievėje,galite pjauti naudodami daugiau jėgos. Pasirūpinkite, kad žievė būtų perpjautaiki pat gelsvo vaisiaus viduje.Įpjautus kaštonus sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu, kadapsemtų. Įdėkite gerą žiupsnį druskos ir laikykite iki užvirimo. Kaivanduo užvirs, kaštonus ištraukite iš vandens ir sudėkite į kepimo indą. Indąįdėkite į iš anksto įkaitintą orkaitę (220 laipsnių) ir kepkite 15min. Ištraukę kaštonusiš orkaitės, supilkite juos i lėkštę ir uždengę rankšluosčiu palikitepenkiolikai minučių garuoti. Taip bus lengviau nulupti žievę. Dabar jaugalite nulupti žievę ir skanauti. Nenustebkite jei kai kurie kaštonai nusilupssunkiau nei kiti, taip jau yra su tais kaštonais.
Komentarai