Pradžia » Maistas » Kaip kepti žąsį

Kaip kepti žąsį

Kaip keptiŽąsis. Kuo šie paukščiai riebesni, tuo laikomi geresniais. Valgiams gaminti tinkamiausia yra jaunų — 6—12 mėn.— žąsų mėsa. Ar žąsis jauna, galima nustatyti pagal kojas: jaunų jos yra gelsvos, o senų — raudonos. Gerai nupenėtos žąsys antys turi iki pusės savo svorio riebalų. Tirpinti žąsų taukai yra skanūs ir gali būti vartojami vietoj sviesto. Žąsys įdaromos troškintais baltagūžiais ar raudongūžiais kopūstais, antaniniais obuoliais, džiovintomis slyvomis ar makaronais, ryžiais. Jei žąsis liesa, kepant pridedama sviesto, o jei riebi — riebalų visai nereikia. Į keptuvą, kuriame kepa žąsis, karšto vandens iš pradžių pilama mažai, papildoma vėliau, paukščiui gražiai pageltus (apkepus). Paukščiui apkepus, jei riebalų daug, dalis jų nupilama, paliekama tik tiek, kiek reikia kepti.
Su žąsiena daugiausia vartojama šių prieskoninių daržovių: morkų, salierų, porų, petražolių, svogūnų, iš prieskonių dedama pipirų, lauro lapelių, kardamonų, kalendrų, kmynų, mairūno, kadagio uogų. Žinoma, kiekviena šeimininkė gali vartoti ir įvairesnių prieskonių ar prieskoninių daržovių (gelsvių, krapų, jonažolių, juozažolių ir kt.). Žąsis neretai gali būti kepama kaip višta.

Su obuoliais kepta žąsis

Prieš kepant žąsis nusvilinama, išdorojama, labai gerai nuplaunama ir nušluostoma. Jai nupjaunamas kaklas ir kojos iki sąnario. Paukštis iš vidaus ir iš išorės įtrinamas druska su kmynais ir maltais kvapiaisiais pipirais. Taip paruošta ji paliekama per naktį. Kitą dieną kmynai nušluostomi, žąsis aptarkuojama muskato riešutu, vidus prikemšamas neluptų, nepjaustytų obuolių, ir ji dedama į keptuvą. Pjūvį galima susmeigti specialiu smaigu arba laisvai susiūti. Sparneliai, kad nesudegtų, apvyniojami folija. Visa žąsis aptepama grietine ir karštoje orkaitėje kepama 2-3 valandas (kartais ir ilgiau, jei žąsis didelė ir sena). Kai žąsis pagelsta, ją reikia palaistyti išsisunkusiu skysčiu. Jei paukščio oda pradės trūkinėti, karštį reikia sumažinti, o žąsį pridengti folija. Paukštis būna iškepęs, jei šlaunelę visai lengva pajudinti, o krūtinėlės mėsa įdūrus yra minkšta. Iškepusį paukštį tame pačiame inde (uždengtą), nekaistančioje orkaitėje galima palikti dar pusvalandžiui.

Iš iškepusios žąsies ištraukiamas smaigas arba siūlai, ji dedama į didelį jai skirtą pusdubenį. Į krūtinėlę įsmeigiamas iešmelis su puse citrinos, blanširuoto obuolio skiltelė ir slyva ar kt. Šlaunelių galai puošiami taip: popierinė servetėlė sulenkiama pusiau ir kas pusė centimetro įkerpamas per 2 centimetrus jos dvigubasis kraštelis. Taip paruošta servetėlė apsukami šlaunelių galai. Papuošta žąsis apdėliojama atskirai iškeptais obuoliais, ant kiekvieno uždedama po šaukštelį bruknių ar spanguolių uogienės.

Su alumi kepta žąsis

Reikalingi produktai:
1 žąsis, 4-5 obuoliai, 3 riekės juodos duonos, 1 didelis svogūnas, pusė stiklinės lazdynų riešutų, truputis džiovintų čiobrelių, 1 butelis (0,5 l) šviesaus alaus, druskos, pipirų, 2 morkos, svogūnas arba poras.

Paruoštą žąsį pabarstykite druska, pipirais, čiobreliais, įtrinkite ir palaikykite per naktį. Obuolius ir duoną supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūnus, suberkite riešutus, įdėkite druskos, pipirų, čiobrelių ir išmaišykite. Įdaro prikemškite žąsį, užsiūkite. Skardoje išdėliokite supjaustytą morką bei svogūnus, įdėkite žąsį krūtine žemyn ir į skardą įpilkite pusę butelio alaus. Kepkite palaistydami kepimo sultimis apie 1,5 val., po to žąsį apverskite, supilkite likusį alų ir dar kepkite 1,5 val. nuolat palaistydami. Kad žąsies oda gražiai apkeptų, prieš baigiant kepti galima dar pabarstyti druska. Iš kepimo metu susidariusių sulčių, jas perkošus, įpylus grietinėlės ir vandenyje ištirpinto krakmolo bei užvirinus galima pagaminti skanų padažą.

Žąsis su slyvomis

Ingridientai:
Žąsis, apie 80 g riebalų, 600 g džiovintų (arba šviežių) slyvų, 3-4 kiaušinių baltymai, stiklinė stiprios juodosios arbatos, pagal skonį druskos, cukraus, pipirų
citrinos sulčių, paukštienos prieskonių.

Gaminimas
Žąsį išdarinėti, įtrinti druska, įvairiais prieskoniais ir palaikyti 2-3 val. Paskui aptepti riebalais, apšlakstyti arbata ir kepti karštoje orkaitėje apie 2 val. Baigiant kepti, sudėti mirkytas džiovintas slyvas (arba standžias šviežias be kauliukų).
Iškepusią žąsį šiek tiek atvėsinti, išimti stambius kaulus, mėsą supjaustyti gabaliukais. Gabaliukus sudėti į atsparų ugniai dubenį, apdėti slyvomis ir užpilti padažu. Padažas. Skystį, kuriame kepė žąsis, atvėsinti, perkošti, įbertiį įvairių prieskonių. Kiaušinių baltymus išplakti, išyti su skysčiu ir užpilti ant mėsos.
Mėsą dar truputį pakepinti orkašitėje. Prie taip paruoštos žąsies labai dera biri ryžių košė.

Balsavimas

Žiūrėta: 46323   |   Balsų: 148   |   Vidurkis:   5
Įvertink: 12345



Komentarai

2011-12-14 o tai lazdyno riesutus deti neskaldytus?T.p. nesmulkintus?Juk bevalgant gali dantis issilauzyti...
by Raimundelis

Tavo komentaras:
Vardas*:
Komentaras*:
(jei negalite perskaityti apsaugos kodo, tiesiog atnaujinkite puslapį F5 pagalba)
Apsaugos kodas*:
* - privalomi laukai !


Draugai
Zaidimai2.lt,
Zaidimai88.lt,
Nemokami-zaidimai.lt 
flash žaidimai internete.
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai